Straffe verhalen

Zusters en weeskinderen op vlucht

Paniek op woensdag 7 oktober 1914.
Vanaf woensdag 7 oktober was de paniek overal merkbaar. Suske Verstraeten uit de Kloosterstraat kwam aan de voordeur van de abdij bellen en vroeg de paters of zij wisten wat er gaande was, want de soldaten waren allemaal al lang over de brug en burgemeester Cammaert en Theodoor De Maeyer hadden op bevel van de militaire overheid overal doen rondzeggen om te vluchten, want ‘de vijand was op komst’! In de Kloosterstraat was er niemand te zien en als vanzelf rees de vraag : "Waarom moeten we nu weg? Wie heeft dat bevel gegeven? Waar zijn de soldaten? Is er verraad? Zijn de Duitsers er?”.
Men hoorde geen geschut. Aan het Warregaren op het einde van de Boomstraat veranderde het toneel. Auto’s, karren, wagens met 4, 3, 2 of één wiel, geladen met allerhande huisgerief en beddengoed, met jankende honden en kinderen erop en ertussen, mannen en vrouwen, roepend en tierend, oudjes en gebrekkigen. De hele Boomstraat stond vol.
Het eerste wat men in dit gewoel kon verstaan was: "Ook de paters vluchten; nu is het tijd! Waarheen? Waarom? Vlucht! Om 9 uur doet men de brug van Temse in de lucht springen… de soldaten zijn allemaal de brug over. Bornem wordt plat geschoten, kolonel zus en kapitein zo hebben ’t gezegd! Vlucht!”.
Er liepen ook mensen naar het station. De stationoverste, Segers, was nog op zijn post, maar in zondagskledij zonder rode klak. Hij wou nog niet vertrekken; want er reden af en toe nog treinen naar Temse. Er werden geen kaartjes meer gegeven. Iedereen die een plaatsje kon bemachtigen, kon gratis meerijden. Er werden ook geen signalen van aankomst of vertrek gegeven en geen overwegen gesloten.

WAAR GEBEURD 

Meer uitgebreide artikels kan je hier downloaden:
Artikel 1.
Gasthuiszusters
en weeskinderen op de vlucht. P.MOYSON, bewerkt door Gert Van Kerckhoven en René Beyst
- Artikel 2.
De vlucht van de Bornemse weeskinderen. Met welke pont staken ze in 1914 de Schelde over?
uit: Jaarboek 2014-Heemkundekring "Het land van Gastel"
Reacties

IN DE KIJKER

Op 16 september noteert de prior van de abdij enkele aantekeningen in het dagboek van pater Van Doninck.Hij vertelt over de aankomst van nieuwe legertroepen die in de abdij onderdak vro...
Paniek op woensdag 7 oktober 1914. Vanaf woensdag 7 oktober was de paniek overal merkbaar. Suske Verstraeten uit de Kloosterstraat kwam aan de voordeur van de abdij bellen en vroeg de p...