Feiten in de oorlog

Moordaanslag op Franz Ferdinand

SARAJEVO, 28 juni 1914
De Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand (50) en zijn vrouw Sophie zijn vanmiddag bij een aanslag om het leven gekomen. Vanuit een dichte menigte werden ze beschoten door een in Bosnië wonende Servische nationalist Gavrilo Princip.
Sophie was op slag dood, de kroonprins overleefde de kogels nog enkele ogenblikken. Zijn laatste woorden zouden geweest zijn: "Het is niets".
Franz Ferdinand en Sophie brachten een officieel bezoek aan de hoofdstad van Bosnië-Hercegovina, dat door de Oostenrijkers ingenomen was. 's Morgens was al een aanslag tegen hun leven gepleegd, waarbij twee lijfwachten licht gewond werden.Even voor de middag was het prinsenpaar met zijn gevolg vertrokken uit het stadhuis. De terrorist Princip had postgevat op het punt waar de stoet langzamer moest gaan om een steeg in te rijden. Hij vuurde verschillende schoten af op de auto van Franz Ferdinand en Sophie voor hij door omstanders kon ontwapend worden. Hij is aangehouden.
De student Princip is lid van de nationalistische organisatie "Jong Bosnië", die zich verzet tegen de inlijving van Bosnië-Hercegovina bij het Oostenrijkse keizerrijk.
"Jong Bosnië" wordt in het geheim gesteund door de Servische terreurorganisatie "Zwarte hand", ook "Verbond van de dood" genoemd. Aan het hoofd van dit geheim legertje staat een Servische generaal, die in Belgrado ook de Servische militaire inlichtingen-dienst leidt.
Servië zit achter alle afscheidingsbewegingen die in Bosnië actief zijn en houdt de haat warm tegen alles wat Oostenrijks is.
Nationalistische kringen van Bosnië-Hercegovina beschouwden het bezoek van de Oostenrijkse kroonprins als een provocatie.
Het keizerlijke hof in Wenen was vooraf gewaarschuwd voor een samenzwering. Na de eerste, mislukte aanslag had Franz Ferdinand aan zijn gevolg trouwens gezegd dat "hem nog wel kogels rond de oren zouden fluiten in Sarajevo".
Na de onafhankelijkheid van België ontwierp men een militair veiligheidssysteem met de idee van een Nationaal Reduit (schuiloord). Van de stad Antwerpen wilde men een grote versterkte stad maken, waar de regering zich veilig kon terugtrekken. Rond deze "vesting Antwerpen” bouwde men in 1850 een eerste ring van forten.

Eind 19e eeuw moest er een bijkomende fortengordel gebouwd worden om aanvallen van het steeds verder reikende artillerievuur te weerstaan. In 1906 besliste men de bestaande forten te moderniseren én 23 nieuwe moderne forten en schansen te bouwen in een buitenlinie met een omtrek van 100 km.

Klein-Brabant was de 3e sector van de buitengordel Vesting Antwerpen. Hier zouden 3 forten (Bornem, Liezele, Breendonk) en 2 schansen (Redoute en Letterheide) gebouwd worden. Deze dienden om de bruggen van Temse en Boom te beschermen, en ook de spoorlijnen Mechelen-Terneuzen en Antwerpen-Dendermonde met het spoorwegknooppunt van Puurs.

IN DE KIJKER

SARAJEVO, 28 juni 1914 De Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand (50) en zijn vrouw Sophie zijn vanmiddag bij een aanslag om het leven gekomen. Vanuit een dichte menigte werden ze besc...
In juni wordt in Sarajevo de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz Ferdinand vermoord door de Servische student Gavrilo Princip. De Oostenrijkse regering verdenkt Servië van be...